Jaarthema


dromenland in zicht

Dromenland in zicht!

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht!

Geen droom is te gek, te groot, te vergezocht.

Bedenk wat je als leidingsploeg, tak, groep, scout of gids wil bereiken. Alles kan. Kleur eens buiten de lijntjes en laat tradities geen obstakels zijn voor nieuwe ideeën. Zo kan je beginnen dromen als individu, maar ook als groep. Luister naar elkaar want elke droom telt.

Laat dromen niet gewoon dromene blijven.

Werk ernaartoe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren.

Fantasie. Meer is meer.

... het brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers. Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Op zoek naar de magie. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids.

Ongeremd knoeien en groeien

Lerend en fantaserend onze talenten ontdekken. Maar ook grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Stap uit je comfortzone en tuimel de fantasiewereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen. Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld.

Verhalen brengen onze eigen ideeën tot leven

Ze rollen de rode loper uit naar een onbegrensde droom- of fantasiewereld. We vergroten de inleving nog meer als we samen met de leden nieuwe verhalen bedenken. En verder dan dat! We vertellen niet enkel verhalen, we creëren ze!

Scouts en gidsen, blikken vooruit: er is Dromenland in zicht!

Eender welke wereld die ooit mag verzonnen zijn
We zullen hem ontdekken en geen enkele krijgt ons klein

Een veld is niet veel meer dan plukken gras en hopen slijk
Maar toch bouwen wij het om tot ons persoonlijk koninkrijk

Voor mij is een spel verliezen nooit een grote ramp
Want ik bouw gewoon een prachtkasteel en geen armzalig kamp

Wordt het donker, wordt het koud
Dan zitten w'aan het vuur
Onder alle sterren zing ik samen met mijn buur

Scouts en Gidsen trekken er op uit met hopen fantasie beleving is de buit.
Alles mag, niets is verplicht
Kijk in de verte er is DROMENLAND IN ZICHT!

Wij gaan op ontdekkingsreis naar onbekend terrein
En weten dat onze fantasie heel krachtig kan zijn
Ik verleg mijn grenzen altijd zelf op mijn manier
En ik transformeer zo stap voor stap echt in mijn totemdier

Al waanzinnig veel beleefd en zoveel in 't verschiet
Fantastische verhalen, ze ontbreken niet

Scouts en Gidsen trekken er op uit met hopen fantasie beleving is de buit.
Alles mag, niets is verplicht
Kijk in de verte er is DROMENLAND IN ZICHT!
Kijk in de verte er is DROMENLAND IN ZICHT!

In één woord ’Scoutmoedig’ samengevat kiest Scouts en Gidsen Vlaanderen voor een jaarthema dat uitdaagt …  

Leden en leiding worden volgend jaar uitgedaagd te gààn voor avontuur in vele opzichten: op verkenning durven springen of tuimelen en het risico nemen even te verdwalen, om na vallen en opstaan – misschien mét wat blauwe plekken – te landen met uitzicht op het onverwachte.

Scoutmoedig daagt scouts en gidsen uit om nieuwe wegen te zoeken, niet énkel langs verre tochten of over hoge bergen maar ook samen, onderweg met elkaar. Dit jaarthema wil jonggidsen aanmoedigen hun beste Frans boven te halen om de drinkbussen te vullen, wil jonge welpen moed inspreken om samen door een donker bos te wandelen en wil straffe verkenners een hart onder de riem steken om het toe te geven als ze net niet over een hoge kabelbaan willen stappen. Scoutmoedig zijn is immers niet te verwarren met roekeloosheid of stoerdoenerij. De kracht van dit thema schuilt precies in het kunnen tonen van angst of onzekerheid, lef hebben om ongewoon grappig te zijn, luisteren naar elkaar en het mogen uitdrukken van een andere smaak, tegendraadse mening of ongezien talent.

Scoutmoedig wil tenslotte ook zeggen: durven opkomen voor wie kwetsbaar is en als scout of gids hoorbaar en zichtbaar standpunt in te nemen om bezorgdheden te delen. Dat kan in de kleine omgeving van een eigen groep of breder, in de grote wereld van buurt tot brede samenleving.